maandag 25 mei 2009

Ding #13 Online kantoortoepassingen

Weer zo'n leuk filmpje "in plain English" bekeken. En de achtergrondartikelen gelezen. Ik had al wel eens gekeken naar Google Docs, maar ben er nu echt mee aan de slag gegaan. Heb er een document op gezet en wat collega's gevraagd daar op te reageren. Ben benieuwd hoe dat verder gaat. Ik hou jullie op de hoogte. Het lijkt me superhandig!

woensdag 20 mei 2009

Ding #12 Twitter

Ik heb al een paar weken een Twitteraccount; ik volg verschillende mensen, maar heb zelf nog maar 2 berichtjes geplaatst.
Vond het aanvankelijk nogal flauwekul, wat moet je met die informatie. Maar als ik de tweets van de FCJ langs zie komen, vind ik het toch wel weer heel handig. Heel snel heel actueel en heel kort (dat ook zeker) op de hoogte gebracht worden van nieuws.
Wat ook heel handig is, is dat je kunt zien welke Twitteraars iemand volgt. Dat biedt weer leuke inkijkjes en handige tips.
Ik zal zeer selectief moeten zijn in wie ik volg. Maar dat geldt ook voor de RSS feeds: als dat er te veel zijn lees je ook niets meer.
Ik zal eens iets vaker een tweetje plaatsen.
Maar dan wel voor het werk: privé ga ik hier (voorlopig althans) niets mee doen.

Ding #11 Spelen in de zandbak

Grrrr. Leuk hoor, spelen in de zandbak. Je krijgt er alleen zo'n jeuk van.
Wikipagina aangepast, tekst toegevoegd en toen een plaatje (foto). Dat duurde eindeloos lang en ik kreeg de foto alleen maar heel groot op de pagina. Verkleinen lukte niet. Dus opslaan zonder foto: mocht niet want ik was niet ingelogd. Maar dat was ik wel.
Dat was met Firefox.

Nieuwe poging, Internet Explorer. Geen vuiltje aan de lucht, alles ging snel, foto (dezelfde!) kwam er nu een stuk kleiner op en opslaan mocht ik ook alles.

Dat kost dus uren (bijna letterlijk).

Maar het is wel leuk geworden: mijn favoriete plek.

Ding #11 Wiki's ontdekken

De video over wiki's was grappig en heel erg verhelderend. Ik ken natuurlijk Wikipedia, maar had me nog nooit in het fenomeen wiki's verdiept. Ook een aantal artikelen was heel duidelijk (ik heb ze niet allemaal gelezen, dat kost veel tijd en dat kost deze cursus sowieso al). Ik vind de 23dingen heel erg leuk om te doen, maar het kost me aanzienlijk meer tijd dan ik had verwacht. En zeker als je een week of langer vakantie hebt, loop je zo een heel eind achter.

Goed, terug naar het oorspronkelijke onderwerp. Ik vind wiki's een superhandige manier van samenwerken. Het voorkomt een heleboel heen- en weer-gemail.

Voor mijn werk zie ik zeker toepassingen: wij moeten nogal eens handleidingen e.d. schrijven, dat zou prima op deze manier kunnen. Ik weet alleen nog niet goed of dat via SharePoint (ons intranet) ook gemakkelijk kan.
Voor studenten en docenten zie ik in het onderwijs mogelijkheden om samen aan lessen te werken. Daar kunnen wij als mediatheek onze bijdrage aan leveren door studiemateriaal, boeken, tijdschriften, internetlinks op zo'n wiki te verzamelen.

woensdag 13 mei 2009

Ding #10 Social bookmarking en Delicious

Tja. Ik heb verschillende achtergrondartikelen en filmpjes bekeken. Ben toen zelf gaan kijken op delicious, met het account van 23dingen. Heb verschillende links aangeklikt en dan kom je overal en nergens op het wereldwijde web. Heb een favoriet en tags toegevoegd. Nadeel van die tags vind ik dat verschillende dingen er op meerdere manieren in zitten (enkelvoud - meervoud, etc.) Zo vind je niet alles bij elkaar. Dat zal mijn bibliotheekachtergrond zijn: ik hou meer van geordende structuren.
Ik ga hier niets mee doen. Ik heb niet de behoefte om mijn favorieten met iedereen te delen en hoef ook niet alles van anderen te zien. Al mijn favorieten staan in Firefox, weliswaar niet helemaal geordend zoals ik zou willen, maar dat is een leuk karweitje voor als ik eens helemaal niets te doen heb. Ik heb een handige plug in geïnstalleerd (Xmarks). Hier staat een uitleg over dat programmaatje. Op ieder computer te gebruiken (installeren of via het web te raadplegen). Al je favorieten altijd bij de hand. En tegenwoordig ook beschikbaar voor Internet Explorer.
Als extra gebruik ik ook nog Symbaloo. Sites die ik vaak bezoek hebben daar een plaats gekregen. Via Symbaloo kun je trouwens ook desktops delen met anderen. Maar die mogelijkheid gebruik ik niet.
Voor het werk zie ik ook geen mogelijkheden. Praktisch bijvoorbeeld: wie controleert de "broken links"? Dat is niet te doen volgens mij. Dan bied je dus een bestand aan waar je geen controle op hebt.
Tot zover.